A faszenes grillezés voltaképpen az alapokhoz való visszatérésről szól, hogy újra átéljük a nyílt tűzön főzés eredeti élményét csak éppen a 21. században.
Ott áll előttünk a modern tábortűz, meg kell gyújtani, odafigyelve a részletekre, meg kell tanulni a hőmérséklet beállításának tudományát és élvezni a folyamatot, ahogy az étel elkészül.
A világ első gömbgrilljét a Weber alapítója, George Stephen találta fel 1952-ben. Újszerű formájával és fedőjével nemcsak hagyományos steakek és sültek, hanem bármilyen ételféleség elkészítését tette lehetővé.
A faszenes grillekről röviden:
Fedő és üst - minőségi amerikai acélból készül, kívül-belül tűzzománc bevonattal, amely garantálja a legjobb hővisszaverést, rozsdavédelmet.
Alumínium szellőzőnyílások - biztosítják az égéshez szükséges légáramlást. A felső és az alsónyílásnak általában teljesen nyitott állapotban kell lennie, mivel levegőre van szükség ahhoz, hogy a brikett vagy a faszén égése folyamatos legyen. A grillezés végeztével a nyílások elzárhatók, így kialszik a tűz és leállítható a grill működése.
Fogantyú - anyaga műanyag, amely bármilyen időjárási körülmények között használható. Egyes modelleken a fogantyúkon két akasztó is található a grillezési kellékek számára.
One-touch tisztítási rendszer - a Weber szabadalmaztatott rendszere, amelyben a hamu egyetlen mozdulattal a gyűjtőbe fordítható, s azzal együtt eltávolítva könnyen kiönthető.
Faszén rácsok/kosarak - a faszén vagy brikett kivánt ételkészítési mód szerinti elhelyezéséhez. A különféle modellek rácsos vagy kosaras megoldással készülnek.
Rostélyok - strapabíró anyagból, sok-sok éves használatra tervezve. Rozsdaálló kivitelüknek köszönhetően könnyen karbantarthatók.
Sütőtér - a különféle modellek átmérője lehet 37,47, 57cm.
Kerekek - robosztus, időjárásálló kivetelben, melyeken a grill könnyen mozgatható.